Nieuwpoort is één van de snelstgroeiende badplaatsen aan onze Belgische kust en wil het zo aangenaam mogelijk maken voor de toerist. Er is voor iedereen wat wils. Zon, zee en strand zijn de 3 belangrijkste fatoren voor een geslaagde vakantie, maar Nieuwpoort heeft zo véél meer te bieden.
Nieuwpoort-Bad is gelegen tussen Oostduinkerke en Westende. Het is een dynamische jonge badstad, welke zelfs in de wintermaanden haar aantrekkingskracht niet verliest.
Naast de gezonde zeelucht en de zandstranden biedt Nieuwpoort U haar authentieke ontspanningsmogelijkheden:
- het natuurreservaat "De Ijzermonding"
- de duinen en polders
- de wandel- en fietspromenade langs de havengeul
- de zeedijk
- de historische binnenstadd
- de kinderboerderij
- de ideeëntuinen
- de prachtige jachthaven
- de vismijn
- de winkels
- de restaurantjes
- ...
Kortom een "zee" aan mogelijkheden
.
Nieuwpoort is geen badstad als een ander.
De sterke verbondenheid met de zee staat garant voor een vrijwel oneindig aanbod aan watersport en -plezier, maar komt zeker ook tot uiting in de vissershaven waar dagverse vis en garnalen worden aangevoerd.
Nieuwpoort bestaat uit 4 te onderscheiden gedeelten:
- Nieuwpoort-Stad met zijn historische bezienswaardigheden
- Nieuwpoort-Bad, een jonge en dynamische badplaats met een brede wandelpromenade en fijn zandstrand
- Sint-Joris
- Ramskapelle
Sint-Joris en Ramskapelle zijn twee polderdorpjes die in het nabije hinterland de rust en authenticiteit bewaren.
Havengeul:
Tussen de jachthaven en de Noordzee bevindt zich over een afstand van ca. 2 km, de havengeul. In Nieuwpoort-Bad kan men deze havengeul oversteken, dankzij een veerdienst die hier dagelijks actief is.
Op de rechteroever ligt het natuurgebie De Ijzermonding met aansluitend de duinen van de voormalige marinebasis van Lombardsijde.
Op de linkeroever bevinden zich enkele technische installaties zoals de kuisbank voor vissersboten, aanlegsteigers voor reddings- en loodsdiensten, herstelplaatsen en -loodsen voor jachten.
Langsheen de havengeul is sedert het voorjaar 2004 een volledig nieuwe fiets- en wandelpromenade aangelegd.
Nieuwpoort krijgt daarmee meteen een van de mooiste stukjes wandel- en fietsroute langsheen de kust.
Regelmatig kan je zeehonden spotten bij opkomend tij. Binnenin de monding ziet u de zeehondjes voedsel zoeken en uitrusten op het slik. Een leuke belevenis !
Duinen:
Slechts een klein deel van de Nieuwpoortse duinen, met name het westelijk deel dat aansluit bij de Oostduinkerkse Karthuizerduinen, komt voor recreatie in aanmerking.
Het wordt ruimtelijk begrensd door volgende straten:
- Elisalaan
- Sint-Bernardusplein
- Georges Rodenbachlaan
- Emile Verhaerenlaan
- Louisweg
- Kinderlaan
De hoogste toppen steken ruim 20m boven het zeeniveau uit. De gemiddelde hoogte schommelt echter tussen de 6 en 10m.
Jachthaven:
Stroomafwaarts aan de vissershaven is er de Eurojachthaven. Er zijn 3 jachtclubs die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa.
Natuurreservaat De Ijzermonding:
Een natuurreservaat met een zeldzame rijkdom aan fauna en flora die, behalve in het Zwin, in België zijn gelijke niet vindt. Het zoete water van de Ijzer, de enige rivier in België die rechtstreeks in de Noordzee uitmondt, vermengt er zich met het zilte zeewater. Bezoeken zijn mogelijk onder begeleiding.
Strand:
Wie Nieuwpoort zegt, doelt natuurlijk ook op zee en strand. Je bent hier te gast in een familiebadplaats met een zee van strand- en recreatieruimte. Wandelen langs de waterlijn is een onvergetelijke ervaring met verrassende ontdekkingen. Schelpen rapen of bloemen en planten in de duinengordel bekijken is niet alleen voor kinderen een belevenis. Beleef gewoon een zonnige dag aan het strand, terwijl de kinderen zandkastelen bouwen, of neem deel aan de geleide strandwandeling.
Voor de sportievelingen onder ons beschikt Nieuwpoort elke zomer over een afgebakend sportstrand.
Searching for Utopia:
Dit beeld, beter gekend als de schildpad van Jan Fabre werd in Nieuwpoort geplaatst ter gelegenheid van de eerste editie van de triënale voor moderne kunst aan zee "2003 Beaufort".
Het bronzen beeld viel zodanig in de smaak van duizenden bezoekers en van de eigen bevolking, dat Nieuwpoort overging tot de aankoop ervan.
Enkele cijfers:
- Gewicht: 5500 kg
- Lengte: 7 m
- Breedt: 5 m
- Hoogte: 3 m
Zeedijk:
De 2 km lange en 40 m brede, verkeersvrije zeedijk maakt nogmaals duidelijk dat Nieuwpoort de familiebadplaats bij uitstek is. Na de renovatie van het stadscentrum, het shoppingcentrum van Nieuwpoort-Bad en de havengeul, is men in 2004 gestart met de volledige renovatie van deze Zeedijk, inclusief de bouw van ondergrondse parkeerplaatsen.
Staketsel:
Het Westerstaketsel, gebouwd in 1865, heeft een lengte van 490 m, terwijl het Oosterstaketsel, uit hetzelfde jaar, 543 m in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, ze lijken op vuurtorens in miniatuur. Tijdens de twee Wereldoorlogen werden de staketsels zwaar beschadigd, om niet te zeggen vernield, ze zijn telkens weer opgebouwd.
Deze twee staketsels vormen een grote attractie en is een pleisterplaats voor toeristen die er lekker komen uitwaaien.
De zeehengelsport of het vissen met het kruisnet zijn er een geliefde bezigheid.
Veerdienst:
In de havengeul verbindt een veerboot de twee oevers van de Ijzer. De dienst functioneert alle dagen van het jaar, van zonsopgang tot zonsondergang. Deze eenvoudige maar schilderachtige veerdienst behoort tot de infrastructuur van het havengebied en wordt in het seizoen door wel vijfhonderd personen per dag gebruikt.
Vuurtoren:
De vuurtoren, gelegen op de rechteroever van de Ijzermondin, heeft een bewogen geschiedenis.
Hij werd gebouwd in 1881 op 100m van zee en op 250m van de Ijzermonding, ter vervanging van de oude Vierboete, die op linkeroever en meer stadswaarts stond, te ver van zee om normaal te functioneren.
De nieuwe toren was 28m hoog en vormde met het dubbele woonhuis voor de vuurtorenwachter één complex. Het was verlicht met minerale olie en straalde een vast rood licht uit.
Eind oktober 1914, tijdens De Slag van de Ijzer, werd de vuurtoren stukgeschoten.
Herbouwd in het jaar 1923 in baksteen, was hij uitgerust met een elektrisch "bliksemlicht".
Bij hun aftocht in september 1944 hebben de Duitsers de toren gedynamiteerd. Het volgend jaar werd voorlopig een 15 m hoge seinpyloon op een duin geplaatst.
De huidige lichttoren werd in gebruik genomen in 1949. Het betreft ditmaal een betonconstructie beschilderd met witte en rode banen, wat zijn zichtbaarheid en herkenbaarheid als baken zeker ten goede komt. Hij reikt 27m boven de zeespiegel, de lichtbron haalt 29m. Het rode zwaailicht straalt om de 14 seconden een lichtflits uit. De laatste vuurtorenwachter heeft de functie vervuld tot aan zijn opruststelling in 1963. Zo verloor de vuurtoren een stukje romantiek...
Sindsdien wordt de werking van de lichttoren geregeld met elektronische afstandsbediening vanuit het gebouw van het Loodswezen an de overzijde van de Ijzermonding.
White Residence:
Eertijds werd dit gebouw "Le Grand Hôtel" genoemd. Dit monumentale en beschermende hotel uit 1924 werd gebouw naar een ontwerp van architect Lagache. Grijze gevels in natuursteen (arduin) en bepleisterde baksten met op de barok geïnspireerde ornamenten met balkons en balusters, guirlandes en medaillons, festoenen en bloemmotieven, geprofileerde bogen en beelden maken van dit hotel een indrukwekkende bezienswaardigheid.